Γονείς και Επισκέπτες

Εθελοντικός, παγκόσμιος και ανοικτός σε όλους, ο Προσκοπισμός είναι η μεγαλύτερη κίνηση νέων στον κόσμο σε περισσότερες από 150 χώρες για παιδιά και νέους από 7 έως 30 ετών.
Μια Κίνηση που στηρίζεται σε ένα σύγχρονο παιδαγωγικό σύστημα που οι ρίζες του ξεκινούν στην Αρχαία Ελλάδα και καταλήγουν στους σύγχρονους παιδαγωγούς.

Καλώς ήλθατε στο blog των Προσκόπων του Πόρου στο blogspot . Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα μας.

Πες μου τι δεν μπορείς ;... Να πετάξεις ;... Έλα στην παρέα μας και βάλε φτερά!..

Πες μου τι δεν μπορείς ;... Να πετάξεις ;... Έλα στην παρέα μας και βάλε φτερά!..
Σε περιμένουμε για συναρπαστικές δράσεις

23 Ιουν 2012

Περδικοβρυση Παρνασσου

       Κατασκηνωτικο Κεντρο Περδικοβρυση Παρνασσου








Το 1957 ένα κλιμάκιο της Κεντρικής Διοίκησης του Σ.Ε.Π. με τον τότε Γενικό Έφορο Δημήτριο Αλεξάτο και μετά απο υπόδειξη του φιλοπρόσκοπου κ. Παπακωνσταντίνου επισκέφτηκε τον γεμάτο έλατα χώρο μας και χάραξε τα όρια του χώρου που αγοράστηκε κατόπιν από τον Δήμο Αμφίκλειας . Ως τότε ο χώρος ήταν γνωστός σαν “βρωμόβρυση” γιατί το νερό της πηγής μύριζε από τα ζώα που χρησιμοποιούσαν την πηγή.

Δεν υπήρχε δρόμος παρά μόνο ένα μονοπάτι δύσβατο από την κάτω πλευρά του χώρου προς τον Άγιο Ιωάννη . Την αλλαγή σε «Περδικόβρυση» έκανε ο αείμνηστος τότε Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ./Σ.Ε.Π. Στρατηγός Παναγιώτης Καλογερόπουλος χάρη στις προσπάθειες και την προσωπική επίβλεψη του οποίου χαράχτηκε ο δρόμος που οδηγεί στην κατασκήνωση και που κατασκευάστηκε από τμήμα του Μηχανικού του Στρατού (ΜΟ.ΜΑ). Κτίστηκαν τότε συγκροτήματα ντους και αποχωρητηρίων και 2 δεξαμενές νερού (1958)


Το 1959 Πραγματοποιήθηκε στο χώρο αυτόν η πρώτη ΦΙΛΙΑ (κατασκήνωση Ενωμοταρχών) με συμμετοχή Ενωμοταρχών Προσκόπων από τις χώρες τις Μέσης Ανατολής και Μεσογείου ( ο Δήμος Αμφίκλειας ονόμασε την κεντρική οδό της πόλης σε οδό Φιλίας σε ανάμνηση της εκδήλωσης αυτής) . Αυτή την χρονιά αποκτήσαμε και τηλεφωνική σύνδεση με το τηλεφωνικό κέντρο Αμφίκλειας και μέσω αυτού με όλη την χώρα.

Το καλοκαίρι του 1960 (Χρόνος εορτασμού του χρυσού Ιωβηλαίου Σ.Ε.Π.) πραγματοποιήθηκε στην Περδικόβρυση Πανελλήνια Προσκοπική Κατασκήνωση με συμμετοχή 2.000 προσκόπων από όλη την χώρα και από τον απόδημο Ελληνισμό.

Συμμετείχαν ακόμα και αντιπροσωπείες διαφόρων κρατών.Τότε το Σ.Ε.Π. άνοιξε το καινούριο δρόμο που οδηγεί και σήμερα στο Κέντρο μας . Από το 1962 το χώρο ανέλαβε η Εφορεία Περιοχής Στερεάς Ελλάδος – Θεσσαλίας και άρχισε από τότε και κάθε χρόνο η τακτική χρησιμοποίηση του για τζαμπορέττα Ενωμοταρχών , Εκπαιδεύσεις Βαθμοφόρων υπο την Διεύθυνση Του Εφόρου Οργανώσεως και Εκπαιδευτού Βαθμοφόρων κ. Νικολάου Γρηγορίου (ΣΚΙΟΥΡΟΥ) καθώς και επίσης και για κατασκηνώσεις Τμημάτων.

Το 1965 ο Έφορος Οργανώσεως της Εφορείας Περιοχής Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας ΣΚΙΟΥΡΟΣ διηύθυνε την πρώτη Πανελλήνια Εκπαίδευση Σκαπανικής . Την τεχνική αυτή μετέφερε στην χώρα μας από την Γαλλία όπου εκπαιδεύτηκε τον προηγούμενο χρόνο. Από τότε , εκτός των άλλων εκδηλώσεων (εκπαιδεύσεις , τζαμπορέττα , κατασκηνώσεις) ο ΣΚΙΟΥΡΟΣ διηύθυνε και Εκπαίδευση Σπαπανικής που είχε σαν αποτέλεσμα ο χώρος να αξιοποιηθεί αρκετά.

Έτσι έγιναν με τα χέρια μας ο χώρος Προσευχής , ο φούρνος , το αμφιθέατρο , η Κεντρική Πύλη , οι χώροι Πυράς , η βρύση , το πρατήριο, ο χώρος ομιλιών , η εσωτερική κατασκευή της αποθήκης (ράφια κλπ) διάφορες άλλες κατασκευές.


Το αποκορύφωμα όλων ήταν όταν κτίσαμε από 15 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου 1967 το σπίτι-Αρχηγείο του χώρου απο τους φυλακισμένους έφηβους των φυλακών Κασαβέτειας , που έγιναν όλοι Πρόσκοποι με την προτροπή του Ν .Γρηγορίου.

Το 1968 από 27 Ιουλίου μέχρι 3 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στο χώρο μας η 16η Περίοδος Σχολής Δ.Δ. Βαθμοφόρων Κλάδου Προσκόπων (1η Παρνασσού) με Αρχηγό τον τότε Αναπληρωτή Έφορο Σχολών της Γ.Ε. / Σ.Ε.Π. κ. Δήμήτρη Μαρκούλη (ΜΑΓΚ) .

Από το καλοκαίρι του 1968 ονομάστηκε Κέντρο Εκπαιδεύσεως Βαθμοφόρων και έτσι η Χώρα μας απόκτησε το τρίτο κατά σειρά Κέντρο Εκπαιδεύσεως Βαθμοφόρων μετά τον ΠΟΥ-ΒΑ και το ΧΟΡΤΙΑΤΗ. Από τότε χρησιμοποιείται κατά κανόνα και για εκπαιδεύσεις Σχολών Δ.Δ. Βαθμοφόρων Κλάδου Προσκόπων.

Από το 1969-1975 , φροντίδα του χώρου ανατέθηκε στην Εφορεία Περιοχής Κεντρικής Ελλάδας. Στο διάστημα αυτό οι Αρχηγοί του Κέντρου διετέλεσαν οι Π. Δεληγιάννης , Κ. Γκέκας και Θ. Ρομπιές.


Από το μήνα Νοέμβριο 1988 το Κέντρο επανήλθε στην Ευθύνη της Εφορείας Σχολών Γ.Ε. Σ.Ε.Π. ανατέθηκε δε πάλι η Αρχηγία του στον Αρχηγό Εκπαιδευτή Βαθμοφόρων Νίκο Γρηγορίου (ΣΚΙΟΥΡΟ) με εισηγήσεις του οποίου  το Δ.Σ. / Σ.Ε.Π. ενέκρινε την κατασκευή διαφόρων μονίμων εγκαταστάσεων (τραπεζαρία , μαγειρεία) αποθήκη τροφίμων , τουαλέτες , κλπ ) για την καλύτερη λειτουργία του κέντρου.

Από το μήνα Νοέμβριο 1988 μέχρι το 1996 ανατέθηκε η Αρχηγεία του Κέντρου στο Έφορο κ. Αθανάσιο Παπανικολάου (ΖΑΡΚΑΔΙ) . Από το 1996 μέχρι τον Μάρτιο του 1998 Αρχηγός του κέντρου ήταν ο Έφορος κ . Στέλιος Κωνσταντίνου

Από τον Απρίλιο του 1998 ανατέθηκε η Αρχηγεία  του Κέντρου στον Αρχηγό Εκπαιδευτή Βαθμοφόρων Έφορο κ. Τσέρκοβιτς Κώστα (ΑΡΚΤΟΥΡΟ). Ήδη ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια με ένα μεγάλο επιτελείο Βαθμοφόρων και με μια σωστή επιτροπή κοινωνικής συμπαραστάσεως για αναβάθμιση και αναμόρφωση του Προσκοπικού Κέντρου για να γνωρίσεις ξανά ημέρες Προσκοπικής δουλειάς και καταξιώσης.


Πληροφοριες : Κατασκηνωτικο Κεντρο  http://www.perdikovryssi-sep.gr/